Hüppa otse lehekülje sisu juurde

Kooskokkamisega oma köögi peakokaks

Projekti number
430012374359  
Meede
Kirjeldus

Projekti eesmärk:

Projekti „Kooskokkamisega oma köögi peakokaks” eesmärk on avardada inimeste teadmist tervislikust ja kvaliteetsest toidust ning julgustada inimesi katsetama ja suhtuma söögitegemisse loovalt. Seeläbi muutub ka mõtteviis – peaasi, et söönuks saab ja asendub mõttega – olen see, mida söön. 

Enda toitumisharjumuste muutmisega aitame ka oma lapsi, et nad sooviksid ja julgeksid süüa tervislikku ja mitmekesist toitu.

Koostegemise käigus õpib kõige rohkem, sest vastastikku mõjudes inspireerime üksteist kõige enam.

Samuti soovime suurendada kogukonna ühtsust. Toit ja kokkamine ühendab paljusid väga erineva tausta ja huvidega inimesi. Inimestel oli võimalus toimetada köögis koos tuntud kokkadega.  

 
Märksõnad
 
Tegevused

Neljal korral on kokkusaamine, kus eestvedajaks on tuntud ja tunnustatud (hobi)kokk, kelle valitud retsepti järgi ja taktikepi all kõik koos valmistavad toitu, mis lõpetuseks ühiselt süüakse. Toiduvalmistamise käigus annab juhendaja praktilisi nõuandeid toiduvalmistamise tehnoloogiatest ja erinevate toitainete mõjust meie organismile.Laua ääres toitu nautides on ka arutelu, kus kooskokkajad kirjeldavad omi mõtteid ja emotsioone seoses konkreetse toidu valmistamisega.

1. Priit Kuusk – Liharoog looma- ja sealihast maapirni ja seentega 

2. Vladislav Koržets – Erinevad kalaroad 

3. Hanne Paljak – Idamaised maitsed kolmes käigus

4. Pille Petersoo – Kolmekäiguline Šoti õhtusöök

 
Tulemused

Projekti „Kooskokkamisega oma köögi peakokaks” lõppedes on osalejatel teadmine heast, kvaliteetset ja tervislikust toitumisest avardunud. Kooskokkamine hea juhendajaga andis nippe ja nõuandeid, kuidas vähesega saab muuta  tervikut ja kinnitab mõtet, et hea ja kvaliteetne toit ei pea ilmtingimata olema kallis luksus.

Osalejad said nõuandeid ja praktilist kogemust, kuidas ka väikse ajaga ja maakoha toiduainete valikut arvestades saab teha head ja tervislikku toitu.

Kui muutub täiskasvanute mõtteviis – kiiresti ja poolfabrikaatidest – muutub ka laste suhtumine heasse toitu. 

Kuna osalejate hulgas oli ka noori, viivad nad saadud teadmised ja oskused koju ja aitavad seeläbi kaasa oma pere toidulaua kujundamisel.

Toit ja söömine on väga emotsionaalne teema, mistõttu osalejate rõõm ja rahulolu kandub edasi ka projekti lõppedes, inimesed on lähedasemad ja edasised koostegemised ja ka teiste inimeste kaasamine muutub vajaduseks ning kogukond tervikuna muutub ühtsemaks, kokkuhoidvamaks ja loovamaks.

Peale projekti elluviimist tulid inimesed ja avaldasid soovi veel sarnaseid üritusi korraldada. Kõige suurem soov on küpsetiste teemal koolitusi teha. Suurenes kogukonna huvi. Koolitustel said inimesed omavahel tuttavaks ja leidsid “ühise keele.”
 

 
Kasu saanud ala
Aegviidu vald  
PRIA toetusotsuse kuupäev
19.03.2012  
Kuludokumentide esitamise tähtaeg
19.03.2014  
Organisatsioon
Abikõlblik maksumus
€ 2670.00  
Määratud toetus
€ 2270.00